Bekend worden

Standaard

In het Tibetaans betekent meditatie (sgom) letterlijk “bekend worden met”, ofwel het doorgronden van dingen, gedachten of gevoelens. Meditatie in de Tibetaanse traditie is er dan ook op gericht om onze geest een realistische, heldere kijk op de wereld te geven. Hiervoor heeft de Boeddha een breed scala van technieken ontwikkeld. Mediteren hoeft dus zeker niet altijd te betekenen dat men stil gaat zitten en alleen let op de ademhaling. Dat is één van de vele mogelijkheden. Men kan ook mediteren terwijl men loopt, werkt, een busrit maakt of zelfs tijdens het koken. Het gaat in de Tibetaanse traditie om de mentale staat van de menselijke geest. De houding van het lichaam kan daar natuurlijk wel bij helpen, maar is niet essentieel.
Meditatie is ook heel eerlijk zijn tegen jezelf: “kijk eens wie je zelf bent”, met het doel om positiever en zinvol in het leven te staan, ten opzichte van onszelf en ten opzichte van anderen. We ontdekken dan goede en slechte kanten van onszelf. Door meditatie kunnen we de negatieve kanten (gedachten zoals jaloezie, boosheid, hebzucht, trots etc.) leren begrijpen en onze geest aanpassen aan onze onvolkomenheden, zodat we meer realistisch en eerlijk met de wereld omgaan.

Het uiteindelijk doel van meditatie is het bereiken van de Verlichting. Voordat we dit ultieme doel hebben bereikt, heeft meditatie ook veel voordelen voor het dagelijks leven: we ontwikkelen een positiever en realistische zelf-beeld, worden meer ontspannen en minder angstig. We leren leven met realistische verwachtingen van mensen en hebben daardoor minder teleurstelingen; relaties met mensen verbeteren en het leven wordt stabieler en bevredigend. Maar denk er om: het veranderen van de geest is een langzaam en geleidelijk proces. Oude gewoontes sterven moeilijk, maar oefening baart kunst!

(vrij vertaald naar Kathleen McDonald: How to meditate, Wisdom Publications 1994)

Eén reactie Volgende »

  1. Ik heb het gevoel dat meditatie is eenvoudig en aangenaam. België Meditatie technieken aangeleerd kan worden door iedereen. Meditatie heeft verbluffende resultaten, meer dan 40 jaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s