Dalai Lama over terrorisme

Standaard

image

De Dalai Lama vindt dat een oplossing voor de problemen met gewelddadige extremisten niet van God moet komen. ‘Het zijn mensen die deze problemen veroorzaken. En als we onze verslaving aan oorlogen willen beëindigen, zullen we moeten ophouden om met gebed God een oplossing te laten aandragen. Wij hebben als mensen deze problemen veroorzaakt.’

Parijs 13 november 2015 aanslagen 128 dodenDe Dalai Lama stelt in een interview met de Deutsche Welle, naar aanleiding van de bloedige aanslagen in Parijs, dat terrorisme niet een probleem is, of veroorzaakt wordt door een religie. De geestelijk leider van het Tibetaans boeddhisme zegt dat vanaf het moment dat de Amerikaanse president George W Bush in 2003 de oorlog verklaarde aan islamitische extremisten die een heilige oorlog predikten tussen christendom en de Islam, aan beide zijden is geprobeerd om vredelievende mensen zich uit te laten spreken in voor of tegen zo’n oorlog.

De Dalai Lama: ‘We debatteren over welke godsdienst verantwoordelijk is voor de problemen waarmee we geconfronteerd worden. Maar wat is de gemeenschappelijke noemer in elke moord, terroristische aanslag, verkrachting of andere daad van geweld die we dagelijks zien over de hele wereld? Wat is het enige wat dat ze allemaal gemeen hebben? Het zijn handelingen van mensen. Mensen plegen deze daden, en ze zullen een beroep moeten doen op hun eigen geweten om die daden te rechtvaardigen.

Geweld, haat, misbruik van macht — dit zijn universele menselijke problemen. Ze zijn niet de unieke eigenschappen van dit of dat geloof. Om dat te beweren karakteriseer je jezelf echt als onwetend. Onwetendheid over het verleden, onwetendheid over het heden.

Conservatieve leiders in het westen gebruiken, in een hefboomwerking, de angst en woede over de aanslagen in Parijs hun eigen haatdragende ideologieën. In het Midden-Oosten doet IS hetzelfde. Degenen die deze haat verwerpen vinden een eigen manier om daar mee om te gaan. De wereld is veiliger in onze handen.’

Bron BNN.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s