Geen vrijheid van religie in Turkije

Standaard

image

Afbeeldingen van de Boeddha zijn taboe in Turkije. Yogacentra mogen in Turkije voortaan geen Boeddhabeelden of mantrasymbolen meer hebben. Ook mag daar geen religieuze muziek meer worden gespeeld of beluisterd en wierook worden aangestoken.

Dat heeft de Turkse sportfederatie HIS woensdag aan alle yogacentra in dat land bekend gemaakt. Het zou namelijk worden opgevat als zendingswerk. Als een yogacentrum zich niet aan deze regels houdt dan wordt ze voor straf gesloten. Naar schatting zijn er zeventigduizend boeddhisten in Turkije die in enigerlei vorm het boeddhisme praktiseren.

De vrijheid van meningsuiting en religie staat onder druk in Turkije. Journalisten worden gearresteerd of het land uitgezet als ze ingaan tegen gevestigde meningen, christelijke organisaties bedreigd.

buddha

Het verbod van de Turkse Sportfederatie staat haaks op het initiatief, in april dit jaar, van duizenden Turkse studenten die online een campagne begonnen om op campussen van universiteiten in Turkije boeddhistische- en Jedi tempels in te richten. Ze doen dit in een reactie op het besluit van de autoriteiten om bij elke universiteit in Turkije een moskee te bouwen. Turkije is officieel een seculiere land met geen officiële godsdienst sinds de hervormingen in de jaren 1920 en ‘ 30 door Mustafa Kemal Ataturk, de president van het land van 1923 tot 1938.

De campagne kwam in een stroomversnelling na een verklaring van de rector van Istanbul Technische Universiteit (ITU), Mehmet Karaca, die vorige maand zei dat op de campus een moskee zou worden gebouwd als gevolg van de enorme vraag. Behalve om boeddhistische tempels vragen de studenten ook om Jedi tempels. De Jedi zijn een fictieve ridderorde uit de populaire filmsaga Star Wars. Ze zijn een mix van magische ridders, religieuze leiders, monniken en filosofen. De bewakers van vrede en gerechtigheid in de Galactische Republiek. Ze dienen deze Republiek en de Galactische Senaat.

Met name de studenten uit andere godsdiensten besloten hun verzoekschriften in te dienen.   Een van de campagnes werd georganiseerd door studenten van de ITU, die willen dat er een boeddhistische tempel op het terrein van de universiteit wordt gebouwd. Het verzoekschrift is al door bijna twintigduizend studenten ondertekend. Er zijn ook al genoeg fondsen om de bouw te realiseren. Volgens een van de studenten is het ironisch genoeg zo dat degenen die over islamofobie praten niet tolerant zijn ten opzichte van andere religies. De dichtstbijzijnde boeddhistische tempel ligt op tweeduizend kilometer afstand van Istanbul. De invloed van de islam in het land neemt zodanig toe dat het niet uit te sluiten is dat Turkije haar seculiere staatsvorm zal gaan verliezen. Er is tenslotte maar een waarheid : de absolute waarheid van de religie van vrede , de islam.

Advertenties

»

  1. Ik schaam mij voor deze ontwikkelingen in Turkije. Maar het is allemaal in lijn van het autoritair bewind in Turkije. Toen de Turkse secularisten 10 jaar geleden al stelden dat vrijheid van religie onder druk stond, werden ze afgezet als separatisten, terroristen, anti-moslims, kafrs( ongelovigen), Kemalistische extremisten, etc. De AK partij is gelieerd aan de Moslimbroeders en heeft in Turkije een islamitisch extremistische achtergrond. Om te kunnen regeren hebben ze hun beleid gematigd om het maatschappelijk middenveld en de grote massa aan te spreken. Dat is ze gelukt, maar de extreme roots inspireert de partij nog altijd tot dit soort beleid. Als je geen soennitische moslim bent in Turkije, ben je een social outcast.
    However mijn focus is: Om mani padme hum. Peace. Sujata

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s