Onwetendheid

Standaard

image

Onwetendheid ( sk. avidya tib. marigpa ) is de bron van alle lijden ( sk. dukkha ) zegt de Boeddha.
Onze wereld is vol van lijden als gevolg van die onwetendheid.
Ik zag hoe een vader zijn dochter stenigde ergens in de islamitische staat. Ik zag hoe kinderen leerden hun poppen te onthoofden. Hoe meisjes en vrouwen als sexslavinnen verkocht werden. Ik zag de afgesneden hoofden van mannen op een hek van een plantsoentje in Raqqa en….. ik hoorde de meest gruwelijke verwensingen naar moslims in het algemeen in een cafe in Utrecht.
Mensen hier voelen zich bedreigd en de oude reflexen komen weer naar boven. Vijandschap en wantrouwen. Ik bagatelliseer het jihadisme niet. Het staat haaks op onze tolerante samenleving en past niet in een democratie . Maar ik wil dieper kijken en over de woorden van de Boeddha contempleren die zegt dat onze vijanden onze grootste leermeesters zijn. Hoe zou je anders je eigen haat kunnen herkennen. Je eigen haat die je geest kan overnemen en in razernij brengen. Een seconde van kwaadheid kan al je spirituele verworvenheden vernietigen.
In de zes werelden van wedergeboorte  zijn de lagere wedergeboorten existenties die zeker vermeden dienen te worden. Een hogere geboorte als mens geeft ons echter de mogelijkheid om dharma te beoefenen en het pad van bevrijding te gaan. Dit kostbare mensenleven is een voorwaarde voor bevrijding. Bevrijding van de negatieve verstoringen van onze geest . Het Pad van dharma staat dus haaks op paden die leiden naar oorlog , haat en geweld. Al diegenen die deze paden menen te moeten gaan lijden aan verwarring en onwetendheid. Zij zijn lijdende wezens. In de boeddhadharma is geen plaats voor haat en kwaadheid , maar wel voor wijsheid en mededogen. Mediteer op de vijand en zie dat hij lijdt aan zijn eigen onwetendheid. Schep waar je maar kunt positief karma. Zuiver je omgeving en bewaar je menselijkheid.

image

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s