Geloven ?

Standaard

De godsdiensten uit het Midden Oosten vereisen het geloof in een schepper-god. De religies uit het Oosten zoals het boeddhisme zijn een Pad.
Dit is een wezenlijk verschil met de godsdiensten zoals hindoeisme, islam, christendom en jodendom.
Geloven of onderzoeken ? Ik geloof niet. Ik tracht het Pad te volgen dat naar verlichting leidt. Dharma is het recept van de heelmeester , de boeddha, de ontwaakte. Boeddha vroeg niemand hem te geloven maar bood aan de weg te wijzen. Geen geloof dus, maar vertrouwen in het Pad.
Zo kom je de inconsequenties niet meer tegen van een god die almachtig is , maar zijn schepselen de keuze laat tussen goed en kwaad. Kiezen zij het laatste dan wacht hen de hel die de almachtige ook geschapen moet hebben. Hoe wreed is die god van liefde. Geen discussie meer over de vrije wil. De mens kan zijn condities veranderen en zo zijn handelingen zuiveren. Decondionering van je gedrag is het Pad naar bevrijding. Het bestaan kent geen begin en geen einde maar een geboorte in een geconditioneerd bestaan kan vermeden worden door de totale zuivering van het opgebouwde karma.
Dharma is nooit in een strijd gewikkeld met de wetenschap. Dharma omarmt wetenschap als deel van de menselijke ontwikkeling naar groter inzicht. Dharma is the science of mind. Wetenschap van de innerlijke werking van de geest die alles stuurt. De natuurwetenschappen brengen voornamelijk de uiterlijke verschijnselen aan het licht. Dharma is ethisch bepaald. Dat wat schade toebrengt aan de mede-wezens en de omgeving moet vermeden worden. Alle handelingen die bijdragen aan het geluk en het beschermen van het leven dienen bevorderd te worden.
Ik wens u een karmisch goed nieuw jaar toe.

Jampa Gyatso
image

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s