Een radicale tijd

Standaard

islam-radical

Een grote uitdaging in deze tijd is de vraag hoe om te gaan met mensen die radicale ideeën hebben.Een absolute visie die geen twijfels kent.Hoe kun je dharmisch daarmee in gesprek zijn zonder weerstand op te wekken ?

Uitgangspunt is altijd de Waarheid die niemand volledig bezit.

Ook al denk je dat jouw versie van die waarheid de meest juiste is, kun je er toch niet van uitgaan dat iemand die volledig in zijn waarheid leeft zich laat overtuigen.

Een gesprek met bv.een radicale moslim of een jehova (minder gevaarlijk lijkt mij) kan dus niet als uitgangspunt hebben het de ander overtuigen van zijn ongelijk. Dat lukt je nooit.

Dialoog, die altijd nodig blijft, tussen radicaal verschillende visies blijft vruchtbaar als je vermijdt de ander te kwetsen in zijn overtuiging.

Je kunt dit doen door belangstellend de ander zijn visie te laten vertellen en op socratische wijze vragen stellend hem de gelegenheid te geven zijn standpunt naar jou uit te leggen.

Jij hoeft niets te verdedigen. Jij bent open en je luistert. Zo nu en dan kun je een op verheldering gerichte vraag stellen.Zo in de trant van  :  dus je vind dit en dat? Hoe zit dat dan?
Oh, is dat dus zo, voor jou .Stel informatieve vragen gericht op wat de ander denkt.

Degene die zijn visie duidelijk wil maken zal zelf eventuele ongerijmdheden ontdekken.

Stel je daarbij nooit triomfalistisch op. Blijf gelijkmoedig. Bedenk dat het nooit gaat om jouw gelijk, maar om waarheidsvinding. Blijf zonder gehechtheid aan jouw visie of afkeer van de visie van de ander. Dat is gelijkmoedigheid. Ik weet het, soms walg je bijna van de visie van sommige mensen.

Maar welk nut heeft het om die walging om te zetten in weerstand en agressie bij die ander ? Bovendien kun je er uiteindelijk niet voor weglopen. Dharma is, naar mijn idee, niet het je afschermen van verstoringen maar juist die verstoringen onderkennen en uitzuiveren.

Boeddha gaf ons het advies altijd een lamp te zijn voor onszelf in de duisternis.

Jampa Gyatso

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s