2013 : meer tolerantie a.u.b. !

Standaard

Moge er in 2013  meer tolerantie zijn.

download

De eeuwenoude boeddhistische gemeenschap in Bangladesh werd dit jaar aangevallen door islamitische plunderaars. Eeuwenoude geschriften ( op palmbladeren, de meeste nog nooit vertaald) gingen verloren. Een vreselijk ramp vol verdriet en pijn.Tempels uit de middeleeuwen brandden tot de grond toe af. Mensen werden vermoord.De boeddhistische minderheid in Bangladesh telt nog maar 600.000 mensen en is machteloos tegenover de moslim meerderheid van het overbevolkte land. Als reactie werd in Birma de moslim-minderheid aangevallen en verdreven. Deze Rohingya zijn een minderheid afkomstig uit Bangladesh die er al eeuwen woonden. Etnische zuivering op grote schaal drijft mensen uiteen. Ontelbaar leed wordt veroorzaakt en haat en fanatisme verspreiden zich.De kern van de zoektocht van de Boeddha is de vraag waar het lijden vandaan komt en hoe het kan stoppen. Het mensenleven is een kostbaarheid die de weg naar verlichting kan openen. Dit kostbare mensenleven, leert de Boeddha, is een voorwaarde voor Bevrijding. Maar de vergiften van haat, jaloezie en vooral onwetendheid leiden tot de ergste rampen.

pb-121001-bangladesh-buddhist-temple-burned-jsa-4.photoblog900Het patroon van culturele uitroeiing verspreidt zich nu overal op de wereld. Van Timboektoe , Syrie , Pakistan , Bangladesh tot in Birma verspreidt zich het gif van fundamentalisme , moord en verwoesting in de geesten van mensen.

Wij boeddhisten in het comfortabele Westen moeten ons niet opsluiten in onze meditatie centra maar ons inzetten voor rechtvaardigheid en mensenrechten en bovenal voor het beperken van de bevolkingsgroei, want dat is de grootste bron van alle problemen in deze wereld.bangla-buddhist-ap-670
Bestrijd dus de onwetendheid door alfabetisering van vrouwen en meisjes, door onderwijs en ontwikkeling van gemeenschappen in ontwikkelingslanden. Bestrijd de internationale wapenhandel en wees kritisch over de globale economische machten die mensen bespelen in hun denkwereld. Dat betekent ook het beschermen van de vrijheid van meningsuiting en bevordering van democratische waarden op het internet. Bescherm de vrijheid op het internet tegen staatscensuur (China) en manipulatie.

Dit alles is boeddhistische wijsheid in een wereld die onderling afhankelijk is.

Om Shanti , Shanti . Sarva Mangalam 2013 !

Activists of Islamist group Bangladesh Jamiyat-e-Hizbullah chant slogans during a protest rally near the national mosque in Dhaka

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s