Heeft het boeddhisme in Nederland toekomst ?

Standaard

Uit onderzoek is gebleken dat veel Nederlandse boeddhisten weinig of niet mediteren. Zij hebben een overtuiging maar geen religieuze praktijk. Nu kun je boeddhadharma zien in drie aspecten : filosofie, wetenschap en religie. Met dat religieuze aspect wil het niet zo vlotten naar het schijnt.
Het is juist het alom verbindende aspect van de religie dat een boeddhistische overtuiging tot levende werkelijkheid maakt. Jarenlange afkeer van religie bij veel Nederlanders kan er debet aan zijn dat men zich zo weinig religieus verbonden voelt in de dharma. Het loskoppelen van meditatie-methoden van de rest van de dharma , zoals je dat ziet bij het populaire mindfulness, is een gevolg van deze weerzin tegen het religieuze.
Wil het boeddhisme echt wortel schieten in het Westen dan dienen alle drie de aspecten integraal beoefend te worden.
OK reageert u maar !

Advertenties

»

  1. Volgens mij is deze constatering niet alleen van toepassing op nederlandse of westerse boeddhisten. Het lijkt mij iets van alle tijden en culturen…

  2. het gaat er niet om om in de cyclus van samsara jezelf een beter leven te gevenen zo je hapinezzz te vergroten. Nee, het gaat om het ten diepste Ontwaken van de geest en het zo bevrijden van die geest. Het Zien ( vidya ) van een Boeddha en het ontplooien van het diepste geestelijke potentieel.
    Dat is een religieuze weg die ondersteund wordt door de filosofisch-wetenschappelijke inzichten.
    HH de Dalai Lama formuleerde het zo : “25% studeren , 25 % contempleren en 50 % mediteren “.

  3. Ik ben het helemaal met je eens. Luisteren naar een gekwalificeerde Leraar, nadenken, hierdoor vertrouwen ontwikkelen, door de dharma te bestuderen en daarover te contempleren je wijsheid ontwikkelen, en meditatie. Het gaat om het ontwaken van de geest.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s