Conditionering ?

Standaard

Hoe ga je om met mensen om die niet erg spiritueel zijn of zelfs bedreigend op je kunnen overkomen ? Hoe kun je voorkomen dat er arogantie in je groeit als je hen dreigt af te wijzen en jezelf superieur dreigt te wanen ? Ik denk door gewoon te doen. Door gewoon mens te willen zijn en een open hart te hebben voor de ander. Natuurlijk is er het spiritueel advies van de boeddhistische meesters. Dit onovertroffen onderricht is zo verheven dat je er soms een beetje moedeloos van zou kunnen worden. Zo in de trant van : dat bereik ik nooit. Toch ben ik niet ontmoedigd. Mijn geestelijk Leraar zegt altijd dat je je spirituele bankrekening moet blijven spekken door iedere dag één positief ding meer goed te doen en één negatief ding te laten. Iedere positieve daad vermeerdert zich in het kwadraat.

Duizend jaar geleden vroeg men Atisha Dipamkara, de Indiase Meester die de Dharma opnieuw naar Tibet bracht, wat de belangrijkste dingen waren die spirituele mensen zouden moeten doen.Mediteer maar eens op zijn woorden.

Atisha antwoordde :

“De hoogste vaardigheid ligt in de realisatie van zelfloosheid.
De hoogste edelheid is het temmen van je eigen geest. De hoogste voortreffelijkheid is het hebben van de houding die anderen wil helpen. Het hoogste voorschrift is voortdurende oplettendheid van geest.. De hoogste remedie is het begrijpen van de intrinsieke transcendentie van alles. De hoogste mystieke realisatie is het verminderen en het omvormen van de begeerten. De hoogste vrijgevigheid is niet gehecht zijn. De hoogste moraal is het hebben van een vredige geest. De hoogste verdraagzaamheid is nederigheid . De hoogste inspanning is het afzien van gehechtheid aan je werken. De hoogste meditatie is de geest zonder aanspraken. De hoogste wijsheid is het niet grijpen naar iets als zijnde wat het lijkt te zijn.”
” En wat is het uiteindelijke doel van de leringen ?”
” Het uiteindelijke doel van de leringen is die leegte waar de essentie mededogen van is.”

Mededogen dus. De wens dat de ander niet lijdt .Geen schade berokkenen. Lijden niet vermeerderen en het negatieve na laten.Het zien dat het steeds weer onderscheid maken tussen de ander en jezelf onjuist denken is. Geshe Langri Tangpa dichtte , ook duizend jaar geleden DE ACHT VERZEN VAN GEESTELIJKE OEFENING.

Het zijn wensen die je jezelf kunt wensen, maar blijf vooral mild naar jezelf.

1e Licht Omdat ik de hoogste realisaties wil bereiken , veel beter dan een wensvervullend juweel ,dien ik alle andere wezens te koesteren.

2e Licht Wanneer ik omga met andere mensen , dien ik mijzelf en mijn wensen als onbelangrijk te beschouwen , en met een goed hart dien ik anderen te koesteren.

3e Licht Mij bewust van al mijn handelingen van lichaam , spraak en geest , moge ik op het moment dat een begoocheling opkomt die mijzelf en anderen tot niet-vaardig handelen aanzet , het onder ogen zien en verhinderen
te groeien.

4e Licht Als ik ongeduldige mensen vol van kwade en donkere , geweldige emoties zie, moge ik hen dan beschouwen als kostbare schatten.

5e Licht Zelfs als iemand waar ik bijzondere zorg voor had en die ik helemaal vertrouwde , zich tegen mij keert , moge ik hem dan als mijn speciale leraar zien.

6e Licht Wanneer anderen vol van jaloezie , of andere begoochelingen, mij veel moeilijkheden bezorgen , moge ik de nederlaag op mij zelf nemen en hen de overwinning schenken.

7e Licht Moge ik als besluit , in het openbaar en in het geheim , hulp en geluk aan alle levende wezens schenken en al hun pijn en lijden op mij nemen.

8e Licht Moge ik vrij van verstoring , door de acht onevenwichtige gevoelens en alle dingen als illusie ziende, bevrijd worden van de gevangenis van negatieve gedachten.

De acht onevenwichtige gevoelens

1- gelukkig voelen als het leven goed voor je gaat
2- ongelukkig voelen als het leven tegen je schijnt te zijn

3- gelukkig voelen als we rijk zijn
4- ongelukkig voelen als we arm zijn

5- gelukkig voelen als we beroemd en belangrijk zijn
6- ongelukkig voelen als we onbekend en onopgemerkt zijn

7- gelukkig voelen als anderen ons prijzen en bewonderen
8- ongelukkig voelen als anderen ons kritiseren en ons beschuldigen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s