Over het Pad

Standaard

Nalanda foto : J Gugelot

Vooral het Tibetaans boeddhisme kent veel rituelen. Onlangs zei Z.H. de Dalai Lama nog dat beoefenaars zich meer moeten toeleggen op de studie van de Nalanda Meesters die de Indiase bron zijn van het Tibetaanse boeddhisme. Natuurlijk zijn rituelen niet het enige dat van belang is in de beoefening van dharma. Meditatie is uitermate belangrijk om de realisaties te krijgen op het Pad.

Daarnaast is de contemplatie over de Leer erg belangrijk om de toetsing met de eigen ervaring te hebben. Boeddha zelf vond dat je niet zomaar alles van hem moest aannemen maar moest afwegen wat je wel en niet kon aanvaarden. Dit brengt een vertrouwen in de Leer dat je verder brengt.

Een ander punt is de motivatie. Waarom wil je eigenlijk het Pad gaan ? Welke motivatie zit hier achter ? Zijn het de eeuwige vragen over leven en dood of is het de vergankelijkheid die je centraal stelt ? De laagste motivatie is de angst voor de dood. De Boeddha gaat ons hierin voor in zover hij de vraag naar een uitweg uit het lijden centraal stelt.. Reeds op jonge leeftijd observeert hij de dood van kleine insecten onder de ploeg van een boer. De compassie met alles wat leeft komt in hem op.Zijn zoektocht naar oplossing van alle lijden begint hier. Later als Prins Siddhartha gaat hij op 29 jarige leeftijd de radicale stap zetten die hem door de diepten van het lijden heen leidt naar de realisering van zijn ultieme potentiel. Hij bereikt de staat van het grote Ontwaken. De Verlichting of boeddhastaat van geest. Deze ontsnapping aan de schijnbaar eeuwige cyclus van het bestaan die immer weer lijden met zich meebrengt dat ons als onvermijdelijk voorkomt , vormt de kern van het boeddhistische Pad. Er is een weg uit de vergankelijkheid. Niet voor mij in deze vorm of identiteit maar voor mijn subtielste wezen . Niet mijn ego maar de boeddhanatuur is eeuwig.

Hier houdt iedere beschouwing op omdat we hier in de louter zuivere ervaring zijn die niet overdrachtelijk is. Daar begint de functie van het ritueel.Het onzegbare te verbeelden. Het  ritueel is een archetype dat bevestigt wat we ervaren. Althans zolang we kritisch op onszelf blijven kan het ritueel onze geest zo vormen dat we dichterbij komen bij het gewenste doel zonder dit doel te absoluteren in richting of plaats.Bekend is de uitspraak dat Pad en doel hetzelfde zijn. Boeddhisme is praktisch. Je wordt als boeddhist niet voor niets een beoefenaar genoemd. Niet alleen ik heb het potentieel van bevrijding , maar alle levende wezens.

De diepe wens om zich te bevrijden kan groot mededogen opwekken voor al die wezens die lijden in onwetendheid.Onwetendheid is de belangrijkste oorzaak van onvoldaanheid en lijden. De zich steeds verder realiserende mens kan zo andere wezen helpen op hun Pad naar verlossing. Hier zien we het Mahayana ideaal van de bodhisattva die zijn verlossing uitstelt om andere wezens de weg uit het lijden te wijzen en hen in alles te helpen. Mededogen is de wens om het lijden van de ander weg te nemen. Mededogen heeft alles te maken met wijsheid omdat het inzicht in de werkelijke aard van de werkelijkheid gewoon geen andere conclusie meer toelaat dan de onderlinge verbinding van al het leven te erkennen. Het lijden van de ander is dan mijn lijden. De illusie van het ego smelt dan weg in het inzicht in de leegte van alles. Leegte is volte omdat het de werkelijke aard van alles is. Alles is immers afhankelijk van voorgaande oorzaken en condities en dus leeg aan inherent bestaan. En dan zijn we weer terug bij de Nalanda Meesters waarvan Nagarjuna wellicht de grootste is.

Kijk ook eens op : https://jampasmandala.wordpress.com/2011/09/19/38-keer-boeddhistische-wijsheid/

Jampa Gyatso 2011

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s