De geest

Standaard

Nalanda Huang Zhang Memorial India foto jampa 2011

We interpreteren de eigenlijke , lege natuur van de geest onjuist , als een zelf , terwijl we het heldere of zuivere aspect naar buiten projecteren als de afgescheiden , uitwendige wereld van de anderen. Naarmate onze verwarring toeneemt , beginnen onze dualistische denkbeelden , gevoelens van gehechtheid en afweer en de daaruit voortvloeiende karmische handelingen en inprentingen zichzelf in stand te houden. Daarom wordt dit het cyclische bestaan (sk.samsara) genoemd dat wordt gekenmerkt door de ervaring van het lijden (sk.dukkha). De essentiële natuur van leegte en helderheid echter , is nooit één enkel ogenblik afwezig geweest.

Zij is grote gelukzaligheid (sk.mahasukkha).

De ervaring van leegte en helderheid is de uitdoving van alle lijden : nirvana.

Wie samsara doorgrondt , kent nirvana.

Zolang je nog gebonden bent aan samsara ben je nog niet in nirvana.Wie in samsara verkeert kan leren om de oceaan van samsara over te zwemmen.Nirvana is geen plaats , het is er altijd en is nooit weggeweest. Je ziet het gewoon niet !

Omdat onze dualistische projecties hardnekkig zijn hebben we een gids nodig die je leert om de gevaarlijke stromingen in de oceaan van samsara te bemeesteren.Een gids die je bewust houdt van je illusies die je soms doen geloven dat je reeds aan de overkant bent aangekomen of die je doen geloven dat je zelf een gids bent geworden ! De liefde en het mededogen van de gids is onuitputtelijk. Zij die een goede gids gevonden hebben worden fortuinlijken genoemd.

Mogen alle Gidsen een lang leven hebben !

Jampa Gyatso

De zon gaat onder , de avond begint

De thee is heet

Zoek de juiste weg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s