China zal de volgende Dalai Lama aanwijzen

Standaard

 

Lama Gangchen spreekt met westerse bewonderaars. Foto op de Chinese propaganda website Tibet Human Rights

“China zal de volgende Dalai Lama  aanwijzen in de hoop dat het niet zo’n lastpak is, als de huidige was.” Dit is een letterlijke vertaling van de woorden van Hao Peng de gedeputeerde partijsecretaris en vicevoorzitter van de Tibetaanse Autonome Regio.
Hij zei dit in een strak geregisseerde bijenkomst voor een select groepje buitenlandse journalisten in Lhasa op 29 juni.
“De reïncarnaties moeten door Beijing worden goedgekeurd.” The New York Times online heeft dit citaat van Hao op 1 juli gepubliceerd. Hao verwees verder naar een wet uit 2007 die stelt dat gereïncarneerde levende Boeddha ’s die niet worden goedgekeurd door de Chinese regering illegaal en ongeldig zijn. Zo is bijvoorbeeld Lama Gangchen door de Chinese heersers erkend als een “Levende Boeddha”. Lama Gangchen is een bekend beoefenaar van de door de Chinezen gesanctioneerde shugden-cultus die door ZH de Dalai Lama in de ban is gedaan als ” wereldlijke geest , schadelijk voor het welzijn van de Tibetanen en de beoefenaars  van het Tibetaans boeddhisme”.
De Partij en de lama. Vrijheid van religie ?

De partijbons refereerde ook aan het discutabele historische precedent om zijn bewering te staven: “Als je de geschiedenis van Tibet kent, zul je strikte historische en religieuze rituelen vinden voor de wedergeboorte van levende Boeddha’s in het Tibetaanse boeddhisme . Dit is al vastgesteld aan het begin van de Qing dynastie.” De laatste keizerlijke dynastie van China 1644 – 1912.
China’s houding in deze belangrijke en historische procedure is behoorlijk aanmatigend gezien de kandidatuur van de elfde Panchen Lama in 1995. Nog voor de ceremonie stond vast dat Gyaincain Norbu de Panchen Lama zou worden. Dit is bekend gemaakt door Arjia Rinpoche, voormalig abt van het Kumbum klooster in Qinghai. Hij was getuige van de Gouden Urn ceremonie. Nu woont hij in de Verenigde Staten.

De Gouden Urn procedure was een voorschrift en onderdeel van de Proclamatie van 29 Artikelen voor een Beter en meer Efficiënt Bestuur van Tibet. Deze proclamatie van de Qing-keizer Qianlong werd in 1793 afgekondigd. Het onderdeel over de Gouden Urn-procedure stelde vast dat voortaan de hoge lama’s c.q. tulku’s van de gelugpa geselecteerd en gekozen moesten worden via een loterijprocedure, waarbij een gouden urn werd gebruikt. De tekst van de proclamatie staat tot de dag van vandaag gebeiteld in een pilaar (stele) van het Yonghetempel in Peking. De tekst is in vier talen: het Hanzi, Mantsjoe, Mongools en Tibetaans.

De expansie van China in de wereld heeft zich ook uitgebreid naar Italia .Lama Gangchen werkt samen met de Chinese ambassade !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s