Dalai Lama over helder licht

Standaard

Uit een bespreking die door Zijne heiligheid de Dalai Lama werd gegeven van 11-14 oktober in 1991 te New York. De Weg van het Medeleven inleidend onderwijs in Kalachakra:

Vraag: Wanneer mensen horen spreken over helder licht dat daagt op het ogenblik van de dood vragen zij zich af waarom het helder licht wordt genoemd. Wat heeft dit te maken met het heldere licht zoals wij dat kennen?
Dalai Lama: “Ik denk niet dat in de term helder licht, het licht letterlijk genomen moet worden. Het is een metafoor. Het kan zijn wortels in onze terminologie, onze manier van uitdrukken hebben. Volgens Boeddhisme worden alle cognitieve gebeurtenissen van de geest of al het bewustzijn uitgedrukt in termen als duidelijkheid en helderheid. Vanuit dat standpunt is de keuze van de term ‘licht’ gemaakt. Helder licht is het subtielste niveau van de geest, dat als basis of bron kan worden gezien waaruit de eindelijke ervaring of de totstandbrenging van Boeddhaschap, de wijsheid van Boeddha kan voortkomen. Daarom wordt het helder licht genoemd. Heldere licht is een staat van de geest die slechts ten gevolge van bepaalde opeenvolgingen of stadia van ontbinding volledig duidelijk wordt, waar de geest van bepaalde soorten verduistering verstoken wordt, die opnieuw weer in de vorm van metaforen als gelijk de zon, de maan en duisternis worden uitgedrukt. Deze verwijzen naar de vroegere drie stadia van ontbinding die vanuit technisch oogpunt, met inbegrip van het helder lichtstadium, de vier leegtes genoemd worden. In het definitieve stadium van ontbinding is de geest totaal vrij van al deze factoren van verduistering. Daarom wordt het helder licht genoemd. Een soort licht. Het is ook mogelijk om het gebruik van de term helder licht in termen van de natuur van de geest zelf te begrijpen. De geest of het bewustzijn zijn fenomenen die geen enkele kwaliteit van belemmering kent. Het wordt niet-belemmerd.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s